Polwysep.pl     kamera - obraz na żywo   |   pogoda   |   e-kartki   |   galeria zdjęć   |   księga gości   |   linki
wstęp historia fotogakeria baza noclegowa aktualnosci
Wiadomość

GRILL FESTIWAL 2019

Przystawka z ryb bałtyckich lub jeziornych, potrawa z wykorzystaniem antrykotu z polskiej wołowiny...

PRZYJEDŹ DO GDAŃSKA I WYGRAJ TYTUŁ GOLD GRILL TEAM!

Przystawka z ryb bałtyckich lub jeziornych, potrawa z wykorzystaniem antrykotu z polskiej wołowiny - to zadania przed którymi staną uczestnicy Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego o Tytuł GOLD GRILL TEAM podczas imprezy Grill Festiwal 2019 w Gdańsku. W pierwszy kwietniowy weekend nad AMBEREXPO unosić się będzie smakowity zapach potraw z grilla.

POLE BITWY

Pierwszego dnia w konkursie zmierzą się  uczniowie szkół gastronomicznych (klasy szkół zasadniczych zawodowych oraz technika o profilu gastronomicznym oraz innych pokrewnych zawodów), natomiast drugiego - profesjonalni kucharze. Efekt grillowych zmagań oceniać będzie profesjonalne jury pod przewodnictwem Krzysztofa Szulborskiego, prezesa  Stowarzyszenia Kucharzy Polskich. Honorowym jurorem Konkursu będzie legendarny Szef Kuchni Kurt Scheller.

Zmagania konkursowe w kategorii JUNIOR poprowadzi Łukasz Konik – szef kuchni zafascynowany naukowym podejściem do sztuki tworzenia potraw, specjalizujący się w kuchni molekularnej, Prezes Polskiej Inicjatywy Kulinarnej, znany widzom z programów telewizyjnych „Pytanie na śniadanie” (TVP2) oraz MasterChef Junior (TVN). 

Prowadzącym pojedynek na grille drugiego dnia w kategorii MASTER będzie Tomasz Jakubiak – kucharz i dziennikarz kulinarny, gospodarz popularnego programu „Jakubiak lokalnie” (Kuchnia+), występował także w telewizji śniadaniowej „Dzień Dobry TVN” i w programie „Pytanie na śniadanie”. Jakubiak przekonuje do korzystania z rodzimych, regionalnych produktów, promuje polską kuchnię i polskich producentów.

Na zwycięzców czekają puchary i cenne nagrody. W kategorii Master nagrody pieniężne i rzeczowe, w kategorii Junior nagrody rzeczowe oraz staże w trójmiejskich restauracjach: Biały Królik, Corrèze i Eliksir.

CO POŁOŻYĆ NA RUSZCIE?

Konkursowi towarzyszyć będzie szereg atrakcji: kulinarne pokazy, spotkania z pasjonatami gotowania, prelekcje piwowarów, strefa piknikowa z DJ-em oraz strefa zbaw dla najmłodszych. Będzie też można dowiedzieć się co, jak i kiedy grillować. Nie zabraknie kulinarnych sztuczek i sekretów. Na tych, którym kibicowanie podczas konkursowych zadań zaostrzy apetyt, czekać będzie specjalnie przygotowana strefa FOOD COURT, a w niej smakowitości przyrządzane oczywiście na grillu. Natomiast na miłośników specjałów kuchni świata ze swoją ofertą czekać będą Food Trucki.

CHWYTAJ DZIEŃ!

Grill Festiwal to nowy, cykliczny projekt Międzynarodowych Targów Gdańskich realizowany przy współpracy Restauracji AMBERESIDE oraz firmy Sebastian Cichy MOBILE CHEF. Impreza odbywa się w ramach organizowanego w Gdańsku od pięciu lat FREE TIME FESTIWALU - rozpoznawalnego, realizowanego w nowoczesnej, dynamicznej formule wydarzenia, które co roku odwiedza 20 000 gości.

FREE TIME to multidyscyplinarny bank pomysłów, jak twórczo i przyjemnie spędzać czas wolny. Impreza adresowana do ludzi nielubiących się nudzić, aktywnie i twórczo spędzających czas, rodzin z dziećmi, poszukujących nietypowych i ciekawych atrakcji turystycznych, kulturalnych, sportowych i rekreacyjnych. WARTO TU BYĆ!

GRILL FESTIWAL W PIGUŁCE
GDZIE? Gdańsk, Centrum Wystawienniczo-Kongresowe AMBEREXPO
KIEDY? 6-7 kwietnia 2019
WSTĘP WOLNY

ORGANIZATORZY
Międzynarodowe Targi Gdańskie SA, Restauracja Amberside, Sebastian Cichy - Mobile Chef

więcej informacji:  grillfestiwal.pl, facebook